今天是:

学术讲座

当前位置: 首页 -> 学术讲座 -> 正文

台湾“中央研究院”人文社会科学研究中心陈恭平研究员到访光华讲坛

发布日期:2019年03月19日 17:20

光华讲坛——社会名流与企业家论坛第5223期

主题:An Empirical Study of Anchoring Effect in Litigation

主讲人:台湾“中央研究院”人文社会科学研究中心 陈恭平研究员

主持人:发展研究院 李丁副教授

时间:2019年3月19日(星期二)上午10:00-12:00

地点:西南财经大学柳林校区 格致楼918学术报告厅

主办单位:发展研究院经济学院 科研处

主讲人简介:

陈恭平,现任台湾“中央研究院”人文社会科学研究中心特聘研究员、制度与行为研究专题中心执行长,台湾大学经济系合聘教授,台湾经济学会理事长。专长领域为微观经济学、劳动经济学、法律经济学和产业经济学。代表性论文见于Journal of Labor Economics、Journal of Politics、Journal of Economic Behavior and Organization、Games and Economic Behavior、Journal of Economic Theory、Journal of Theoretical Economics、International Economic Review、Journal of Law, Economics and Organization、Law and Society Review等国际顶尖期刊。

主要内容:

Given its wide acceptance, it is surprising that the empirical, rather than experimental, evidence for anchoring effect is rare and inconclusive. We offer the first large-scale court evidence for anchoring in judicial decision-making. Using Taiwan’s court cases on trespassing, matched with transaction data of lands and another data set on judge experience, we provide evidence that the plaintiff’s claim strongly anchors the court’s judgment: Both the plaintiff’s claim and defendant’s counter-claim significantly influence the decisions of the less-experienced judges, but not the more-experienced judges. Therefore, we not only provide evidence for anchoring in litigation, but also suggest experience as a crucial debaser.

地址:四川成都温江柳台大道555号格致楼 邮编:611130(柳林校区)电话:028-87092562

四川成都光华村街55号 邮编:610074(光华校区)

西南财经大学 版权所有 Webmaster@swufe.edu.cn